Pırlanta Parlaklık Sınıfları

Pırlanta Parlaklık SınıflarıTarih boyunca insanların dikkatini çeken nadir ve benzersiz taşlardan olan pırlanta, yıllar boyu göz kamaştırıcı ışıltısıyla hayranlık uyandırmıştır. Pırlantaların parlaklığı, kesimi, berraklığı, rengi ve karat ağırlığı gibi faktörler göz önünde bulunarak değerlendirilir. Bir sınıflama sistemi kullanılarak da sınıflandırılır.

Parlaklık, pırlantanın en çok dikkat çeken özellikleri arasında ilk sırada yer alır. Pırlantanın parlaklığı, değerini belirler ve fiyat artışında büyük oranda etkilidir. Bu yazıda, pırlanta parlaklık sınıfları hakkındaki detayları sizin için derledik. Pırlanta parlaklık sınıflarının ne olduğunu, nasıl ölçüldüğünü ve sınıflar arasındaki farklılıkları okuyabilirsiniz. 

Pırlanta parlaklık nedir ve nasıl ölçülür?

Pırlanta, doğal oluşumu sebebiyle ışıltısıyla dikkat çeken nadir bir mücevher olarak karşınıza çıkar. Taşların ışıltısı, pırlanta parlaklık sınıflandırması ile ifade edilir ve bir pırlanta parlaklık dereceleri sistemi ile ölçülür. Sınıflandırma sistemine göre, pırlantaların parlaklığı 5 farklı kategori kapsamında değerlendirilir. Bu kategoriler; “Mükemmel”, “Çok iyi”, “İyi”, “Orta” ve “Kötü” olarak karşınıza çıkar.

Pırlantaların parlaklığı, birkaç faktörün bir arada olmasının sonucunda ortaya çıkar. Faktörler arasında en büyük pay, pırlantanın kesimine aittir. Pırlantaların kesimi, taşın ışığı yansıtması olarak söylenebilir. Taşın ışığı yansıtma miktarı, mücevherin parlaklığını belirler. Bir diğer faktör, pırlantanın berraklığı olarak karşınıza çıkar. Pırlantanın içinde yer alan doğal kusurlar, taşın ışığı yansıtma miktarı üzerinde etkili olur. Faktörlerden diğeri ise, pırlantanın rengidir. Beyaz pırlantalar üst düzey parlaklığa sahiptir. Son faktör ise, karat ağırlığı olabilir.

Pırlantanın parlaklığını ölçmek için bir ışık kaynağına maruz bırakılabilir. Bu işlem “brilliance” ismiyle ifade edilir ve parlaklık ölçümünün yapılması için özel bir cihaz kullanılır. Bu cihaz sayesinde, pırlantanın yansıttığı ışık ölçülerek pırlantanın parlaklığının belirlenmesi sağlanabilir. Bu yöntemin her zaman doğru sonuç vermediğini de söylemek gerekir. Bazı pırlantaların doğal olarak daha az parlaklığa sahip olması mümkün olabilir. Bu durum, parlaklık ölçümünde hatalara sebep olabilir.

 

Pırlanta parlaklık sınıfları nelerdir ve aralarındaki farklar nelerdir?

Pırlanta parlaklık sınıfları, pırlantanın yansıttığı ışık miktarına bağlı olarak belirlenir. Beş farklı sınıfta değerlendirme yapılır. Bu sınıflar, "Mükemmel", "Çok İyi", "İyi", "Orta" ve "Kötü" olarak ifade edilebilir. Mükemmel parlaklık sınıfına dahil edilen pırlantalar, gönderilen ışık miktarının %98'inin geri yansıtır. Bu pırlantalar, pürüzsüz yüzeyleri ve mükemmel kesimleriyle dikkat çeker. Bu sınıfa ait pırlantalar, en yüksek fiyata satılan pırlantalar arasında yer alır.

Çok iyi parlaklık sınıfındaki pırlantalar, gönderilen ışığın %96’sını geri yansıtır. Kesimi mükemmele yakındır ve yüzeyinde çok az miktarda pürüz bulunabilir. Bu sınıfa ait olan pırlantalar, yüksek kaliteye sahip olmasıyla birlikte yüksek fiyatlarıyla da sizlere sunulur.

İyi parlaklık sınıfı, bir kademe alt kalitedeki pırlantaları ifade eder. Işığı yansıtma miktarı %94 olarak bilinir. İyi sınıfındaki pırlantaların kesimlerinin ve yüzeylerinin iyi durumda olduğunu söylemek yeterli olur. Yalnızca az miktarda kusur bulundururlar. Bu parlaklık sınıfı, iyi bir fiyat performans oranı sunmasıyla ideal bir seçim olabilir.

Orta parlaklık sınıfının pırlantaları, %92 oranında ışık yansıtma özelliğine sahiptir. Bu sınıftaki mücevherlerin kesimleri ve yüzeylerinin orta seviyede olduğu söylenebilir. İçinde daha fazla kusur bulunabilir ve uygun fiyatlı pırlanta seçenekleri arasında yer alır.

Bahsedilmesi gereken son parlaklık sınıfı ise kötü sınıfıdır. Kötü parlaklık sınıfında bulunan pırlantalar ışığı %90 oranında yansıtır. Bu sınıfta yer alan pırlantaların kesimleri ve yüzeyleri kötü seviyededir. Yüzeyleri düşük kalitededir ve içlerinde çok daha fazla kusur bulunur. En düşük fiyatlı pırlantalar bu sınıfta bulunur.

Pırlanta parlaklık sınıfları, pırlantaların değerini etkileyen en önemli faktör olarak karşınıza çıkar. Fakat pırlanta seçimlerinizi yaparken yalnızca parlaklığa bakmanız yeterli olmaz. Pırlantanın diğer özellikleri olan karat ağırlığı, renk derecesi ve berraklığına da bakmanız, ihtiyaçlarınızı ve bütçenizi değerlendirerek seçim yapmanız önerilir.

Pırlanta Parlaklık Sınıfları

Pırlanta parlaklığı sınıfları, pırlanta fiyatlarına nasıl etki eder?

Pırlanta parlaklık sınıfları, mücevherlerin fiyatlarını belirleyen en önemli faktörlerden bir tanesidir. Pırlantalar, içindeki ışığı yansıtmak ve kırılmasını sağlamak için özel ve benzersiz bir parlaklık seviyesine sahip oluşuyla dikkat çeker. Parlaklık seviyeleri, parlaklık farklılıkları ve fiyat farklılıklarını da beraberinde getirir.

Pırlanta fiyatları, pırlanta parlaklık sıralamasıyla doğrudan ilişki gösterir. Mükemmel parlaklık sınıfındaki pırlantalar, üst seviye parlaklığa sahip olmaları sebebiyle yüksek fiyat etiketlerine sahip olabilir. Bunun nedeni, mükemmel parlaklıktaki ürünlerin daha az sayıda ve daha nadir olarak bulunmasıdır. Fakat yüksek fiyatların tek nedeni parlaklık sınıfı da değildir. Aynı zamanda kesim, karat ağırlığı ve berraklık gibi faktörler de pırlanta fiyatları üzerinde etkili olur. Pırlanta parlaklık sınıfları, pırlanta fiyatlarını doğrudan etkilese de pırlanta fiyatlarını belirleyen diğer faktörleri de tercihlerinizde göz önünde bulundurulmanız gerekir.

Pırlanta parlaklığı nasıl korunur ve bakımı nasıl yapılır?

Pırlantalar, son derece dayanıklı mineraller olmalarına karşın bazı faktörler sebebiyle parlaklıklarını kaybedebilirler. Ancak, doğru bakımlar ile ömür boyu parlaklıklarını koruyabilir ve size ömür boyu kullanma imkanı sağlayabilirler. Pırlantaların sert yüzeyi diğer takılarınıza zarar verebilir veya kendisi zarar görebilir. Bu sebeple, doğru şekilde saklamak ve bakımlarını yapmak gerekir.

İlk olarak pırlanta takılarınızı saklamak ve çizilmeleri önlemek için yumuşak yapılı, kumaş kaplı kutuları tercih edebilirsiniz. Bu sayede, pırlanta takılarınızı birbirine dokunmadan saklayabilir ve çizilme riskini en aza indirebilirsiniz. Pırlantaların rengini korumak için ise, kimyasallardan uzak tutmanız önerilir. Bu maddeler, pırlantanızın renginin zarar görmesine neden olabilir.

Pırlanta takıların temizlenmesi de önemlidir. Temizlik için ılık su ve deterjan kullanabilirsiniz. Zarar görmesini engellemek için zarar vermeden dikkatle yapmanız önerilir. Dilerseniz, mücevherinizi profesyonel ellere de emanet edebilirsiniz. Bunun için profesyonel mücevher temizleyicisine teslim etmek, iyi bir seçenek olabilir. Mücevher temizleyicileri, takılarınızı derinlemesine temizleyerek kaybettiği parlaklığı geri kazandırır.

Close İcon

Sepetim

Ücretsiz Sigortalı Gönderim !

Toplam Tutar

0

Toplam İndirim Tutarı

0

Ürün İndirimi

0

Kargo

Ücretsiz

Ödenecek Tutar

0

SEPETE GİT

E-Bültenlerimize kayıt olun, yenilikleri ve fırsatları önce siz keşfedin!