Altın takılar hem günlük hayatta hem özel günlerde sıkça tercih edilen aksesuarlar arasında yer alır. Erkek, kadın ve çocuklar için üretilen bu modeller, parlaklığı ve şıklığı ile göz doldurur. Uzun süre boyunca kullanılan altın takıların, bu parlaklığını yitirmesinden endişe duyabilirsiniz. Sizler için derlediğimiz altın kararması hakkında bilgileri inceleyerek değerini yıllarca kaybetmeyecek püf noktaları öğrenmeniz mümkün.
Altın takılar, doğru saklanmadığı ve kullanılmadığı takdirde zamanla kararabilir. Bu noktada satın aldığınız altının niteliklerini bilmek ve uygun şekilde saklamak çok önemlidir. Altın kolye kararması, pek çok kişinin istemediği konular arasında yer alır. Bu takılar, havaya veya toza maruz kalması nedeniyle zamanla matlaşabilir. Altın aksesuarların kararmaması ve uzun ömürlü kullanılması adına çamaşır suyu ve deterjan gibi ev kimyasallarından uzak tutmanız tavsiye edilir.
Altın takı kullanmayı seven kişilerin bir diğer endişelendiği konu, “Altın kararması nasıl temizlenir?” sorusudur. Hem altının ışıltısını üzerinde hissetmek hem bütçesini korumak isteyen birçok kişi, kararan altın takıların temizlenmesinin çeşitli yollarını araştırır. Buna paralel olarak “Beyaz altın kararması nasıl temizlenir?” sorusu da merak edilen noktalardan biridir. Üzerinde altın kaplama olan süs eşyaları veya aksesuarlar, hava teması nedeniyle zamanla daha koyu hâle gelebilir. Bu ürünleri çok uzun süre kararmadan pırıl pırıl kullanmaya devam edebilmeniz için bir mücevher kutusunda veya kendi keselerinde saklamanız tavsiye edilir. “Altın yüzük kararma yapar mı?” diye endişelenen kişilerin, havuz gibi kimyasal içerikli sulardan yüzüklerini koruması gerekir.
Altın, kimyasal sembolü "Au" olan ve atom numarası 79 olan bir elementtir. Yumuşak, parlak sarı renkte bir metaldir ve doğada genellikle serbest veya bileşik halde bulunur. Altın, mükemmel bir elektrik iletkenidir ve aynı zamanda oksidasyona karşı oldukça dirençlidir, bu nedenle diğer metallerden daha dayanıklıdır. Bu özellikleri nedeniyle, altın genellikle mücevherat, para ve diğer süs eşyaları yapımında kullanılır. Ayrıca, yüksek teknolojili cihazların içinde de kullanılmaktadır. Altın, dünya genelinde çeşitli yerlerde bulunabilir, ancak en büyük rezervler Güney Afrika, Avustralya ve Amerika'da bulunur.
Kıymetli madenler arasında en uzun geçmişe sahip olan altının, yüzyıllardır kolay şekillendirilebildiği, zamanla bükülmediği veya ağırlık kaybetmediği ve aynı zamanda nadir bulunan bir malzeme olduğu bilinmektedir. Kuyumculuk (mücevhercilik) her zaman en üst düzey mesleklerden biri olmuştur ve bunun sonucunda ölçülemez sanatsal ve tarihi değeri olan eserler ortaya çıkmıştır. Bu, altının tarihsel önemi ile paralellik göstermektedir.
Doğada bulunan metaller, %100 saf halde değildir. Bu metaller işlenebilmek adına farklı metallerle alaşıma girer. Değerli metallerden biri olan altın, %99,9 saflıktadır ve sıvı hâldedir. Sıvı hâlini geride bırakarak katılaşmak amacı ile farklı metallerle alaşıma girer. Bu sayede aksesuarlarda kullanılabilecek şeklini alır. Değerli maddeler altın ile karıştırıldığında ise ortaya çıkan alaşım altının ayarını belirler. Has ayar 24 ayar saf altındır. Altının saf gümüş ile karışımından yeşil altın, bakır ile karışımından kırmızı altın ve çinko ile karışımından ise sarı altın meydana gelir.
Altın kararma sebepleri; sabun ve yağ kalıntılarının birikmesi gibi faktörlere dayanır. Kuyumcular, altının ilk günkü gibi parlamasını sağlamak için profesyonel bir ortamda çeşitli altın parlatma teknikleri kullanırlar. Bununla birlikte altın takılarınıza ilk günkü parlaklığını geri kazandırmak için evde de kolay yöntemler denemek mümkündür. Temizleme öncesi kuyumculardan detaylı bilgi almak size fayda sağlar. “Altın kararması nasıl geçer?” diye düşünüp takılarınıza zarar vermek istemiyorsanız kuyumculardan da yardım alabilirsiniz. Kuyumcuların kendi teknikleri yardımıyla altınınız parlar. Gelin, bu iki yöntemi birlikte inceleyelim:
Evde Altın Temizleme: Ev yapımı altın parlatma tekniklerini kullanırken dikkatli olunmalıdır. Çünkü bu tekniklerin sıklıkla kullanılması takıya zarar vermektedir. Malzemelerin boyutlarına özel önem verilmelidir. Bu malzemeler çok sık kullanılırsa takı bozulabilir. Evde deneyeceğiniz teknikler şu şekilde sıralanabilir:
Altın takılarınızı temizlemek için herhangi bir yöntemi kullanmadan önce, takılarınızın ne kadar hassas olduğunu ve hangi yöntemin en uygun olduğunu anlamak için takılarınızın bakım talimatlarını okuyun veya bir uzmana danışın.
Not: Profesyonel altın temizleme işlemi, takıların değerli taşlarını veya diğer özelliklerini etkilemeyecek şekilde tasarlanmıştır. Ancak, bazı takıların, özellikle antika veya nadir takıların, hassas veya hasarlı olabileceğini unutmayın. Bu nedenle özel bakım ve temizleme yöntemleri gerektirebilir ve bir uzmana danışmanız önerilir.
Sepetim
Toplam Tutar
0 ₺
Toplam İndirim Tutarı
0 ₺
Ürün İndirimi
0 ₺
Kargo
Ücretsiz
Ödenecek Tutar
0 ₺