Aşkı Anlatan Alyansların Geçmişten Günümüze Yolculuğu

Alyanslar çok eski zamanlardan bu yana aşkın sembolü olarak kullanılmaktadır. Aşkı, evliliği temsil eden yüzük modellerinden olan alyans tarihçesi, oldukça uzun bir geçmişe sahiptir. Özellikle ilk olarak Antik Mısır’da ortaya çıktığı bilinen alyanslar, farklı materyallerle üretilmiştir. Şimdilerde halen aşkı temsil eden bu yüzükler, evliliğin en önemli temsilcilerinden biri olarak görülmektedir. Çiftlerin evlilik bağının olduğunu göstermesinin yanı sıra çiftler arasındaki duygusal bağlılığı da göstermektedir.

Antik Mısır döneminde bazı inanışlara bağlı olarak kadın ve erkeklerin alyans takması gerekli görülmüştür. Yüzüğün tarihçesi incelendiği zaman alyansların sol ele takılması da önemsenmiştir. Çünkü alyansların geçmişine bakıldığında pek çok inanışla karşılaşılması mümkündür. Sol elde, yüzük parmağından kalbe direkt olarak giden bir damar olduğu düşünüldüğünden, aşkın kalpteki yerini ifade ettiği düşünülmektedir. Şimdilerde de alyans yüzüklerin altın öncelikli olmak üzere pek çok farklı materyalden üretildiği ve farklı tasarımların kullanıldığı görülmektedir.

Alyansların üretiminde kullanılan materyaller, geçmişten günümüze olmak üzere pek çok farklı seçenekten oluşmaktadır. Genel olarak incelediğiniz zaman altın alyans seçeneklerinin hemen herkes tarafından beğenildiği görülmektedir. Çiftlerin tarzlarına hitap eden birçok tasarım sunulmaktadır. Hatta geçmişte kullanılan klasik alyans modellerini bulabileceğiniz gibi modern tasarımlarla hazırlanan alyansları da bulabilirsiniz.

Aşkı Anlatan Alyansların Geçmişten Günümüze YolculuğuAlyanslar Yüzüklerin Hikâyesi Nedir?

Antik Mısır’da üretilen alyans yüzüklerin yolculuğu, Antik Roma dönemine kadar uzanmaktadır. Antik Mısır’da çember şekliyle sonsuzluğu temsil eden yüzükler, eşlere duyulan sonsuz sevgiyi yansıtmaktadır. Kadınların eşlerine olan sadakatlerini göstermek için kullanılan bir aksesuar olarak da yorumlanmaktadır. Sol ele takılan alyanslar, aşk damarı inanışıyla uzun yıllarca eşlerin birbirine olan sadakatini temsil etmiştir.

Antik Roma döneminde yüzüklerin ilk olarak damat tarafından gelinin babasına verildiği bilinmektedir. Böylece erkeklerin, eşlerini satın aldıklarını gösterilmiş olurdu. Ayrıca evliliğin bitmesi halinde hem kadına hem de ailesine bir güvence olarak görülüyordu. Antik Roma döneminde alyanslar, erkeğin kadına olan duygularını da temsil ediyordu. Bu dönemde de yüzüklere alyans denildiği bilinmektedir.

Alyanslar, Fransızca “alliance” kelimesinden gelmektedir. Bu kelimenin Türkçe karşılığı da ittifak olarak geçmektedir. O dönemlerde, kadın ve erkeğin ailelerinin birbiri arasında yaptıkları ittifakı simgeliyordu. Ancak şimdilerdeyse çiftler arasındaki romantizmi yansıtıyor. İki kişinin sonsuza dek, kopmaz bağlarla bağlandığını gösteriyor. Orta çağ dönemindeyse Protestanlığın ilk dönemlerinde alyansa karşı çıkılmıştır. Bir pagan inancı olduğunu düşünmüşlerdir. Ancak sonradan bu düşünceden vazgeçmişlerdir. 

Asya’da da alyanslar, sadakat amacıyla kullanılmıştır. Bulmaca yüzüğü olarak da bilinen yüzükler kullanılarak kolay takılmayan yüzüklerden oluşmaktadır. Birden farklı parça ile hazırlanan yüzük tasarımlarının, eşlerden biri uzaktayken diğerinin ne kadar sadık olduğunu anlamak için kullanılmıştır. Aynı şekilde Osmanlı döneminde de bu yüzüklerin kullanıldığı bilinmektedir. Yüzüklere de “Harem ring” adı verilmiştir.

Alyansın Tarihçesi Nedir?

Farklı pek çok çağda, farklı özelliklerle tasarlanan alyanslar, çiftlerin aşklarını duyurmalarına yardımcı olmaktadır. Alyansın tarihçesi incelendiği zaman aşkı temsil eden yüzükler oldukları görülmektedir. Daha pek çok seçenek sunulması mümkün olduğu gibi alyans yüzükler, kişilerin hayatlarını birleştirdikleri zaman önemli bir anlam taşımaktadır. İlk çağlara kadar uzanan alyanslar, o dönemlerde bakır gibi materyallerden üretilmiştir. Yüzükler, ilerleyen çağlarda değerli taşlarla üretilmiştir. Değerli taşlarla hazırlanmasının yanı sıra farklı özelliklerin olduğu da görülmüştür. Hatta birçok kişinin tarzına uygun, geniş bir alyans yelpazesinin olduğu bilinmektedir. Antik Roma döneminde alyanslarla ilgili bazı geleneklerin olduğu da bilinmektedir.

 

 

Evlilik yüzüğü tarihçesi içerisinde alyansların ilk olarak aile büyüklerine teslim edildiği anlaşılmıştır. Bunun da belirli sebepleri vardır. Aile büyüklerinin çiftlerin aşkını görmesi, aile büyüklerinin güvenini kazanmaları beklenmiştir. Böylece ebeveynler, çocuklarının aşklarına inandıklarında alyansları vermişlerdir. Yüzükler, aile büyüklerinden alınarak parmaklara takılmıştır. Sonrasındaysa bir ömür mutlu bir aile olmak için adım atılır. Alyansları parmaklarına takan çiftlerin, bir ömür mutlu bir birliktelik amaçladıklarını söylemek de mümkündür.

Şimdilerde de çiftlerin evliliğe karar verdikleri zaman alyans seçerken bilinçli davranmalıdır. Çünkü nişan Aşkı Anlatan Alyansların Geçmişten Günümüze Yolculuğudöneminde takılan alyanslar, çiftlerin bir ömür boyu devam edecek olan mutluluklarını yansıtmaktadır. Modelleri incelediğiniz zamansa klasik alyans modelleri öne çıkmaktadır. Saf altından hazırlanan alyans seçenekleri, asırlardır çiftler tarafından kullanılmaya devam etmektedir. Ayrıca taleplere göre farklı tasarımlar ve özel dokunuşlar da kullanılabilmektedir. Geçmiş zamanlarda olduğu gibi şimdilerde de alyans fiyatları, modele göre ayrılmaktadır.

Asırlardır Kullanılan Alyanslar Neden Önemlidir?

Evlilik yüzüğü olarak da isimlendirilen alyanslar, yalnızca parmağa takılan bir aksesuar olarak görülmez. Alyansları diğer yüzüklerden ayıran en önemli faktör, evliliği, aşkı simgeliyor oluşudur. Antik Mısır döneminde çokça sevilerek kullanılan alyanslar, bütün nesillerde olduğu gibi şimdilerde de sonsuz bir aşkı yansıtmaktadır. Evlilik yüzüğünün tarihine göz atıldığı zaman da önemli ayrıntılarla karşılaşmanız mümkündür.

Yapılan araştırmalara göre ilk olarak Antik Mısırlılar tarafından evlilik yüzüğü kullanılmıştır. Eski dönemlerde Mısır Halkı, evlilik yüzüklerini çok farklı bir malzemeden yapmıştır. Nil Nehri’nin etrafında olan sazlıklardan toplanan bitkilerle evlilik yüzükleri hazırlanmıştır. Bunun önemli bir nedeni de vardır. Nil Nehri, Mısır Halkı için bolluğu ve bereketi simgelemektedir. Bu yüzden Nil Nehri’nin etrafında yetişen sazların haneye bolluk, bereket getirileceğine inanılmıştır. Yani aslında bir çeşit kutsal inanıştan yola çıkılarak hazırlanmıştır.

Zamanla medeniyetin gelişmesiyle beraber, bitkilerden yapılan yüzüklerin yerini kemik, fildişi gibi malzemeler almıştır. Sert malzemelerle hazırlanan yüzükler uzun dönemler boyunca kullanılmıştır. Ayrıca alyanslar, tarihte birer sus eşyası olarak değil, manevi değeri olan takılar olarak takılmıştır.

Close İcon

Sepetim

Ücretsiz Sigortalı Gönderim !

Toplam Tutar

0

Toplam İndirim Tutarı

0

Ürün İndirimi

0

Kargo

Ücretsiz

Ödenecek Tutar

0

SEPETE GİT

E-Bültenlerimize kayıt olun, yenilikleri ve fırsatları önce siz keşfedin!