Black Friday Nasıl Ortaya Çıktı? Ne Zaman?

Alışveriş yapmak hem ihtiyaçları gidermeyi hem de keyifli vakit geçirmeyi sağlar. İstediğiniz ya da gereksinim duyduğunuz ürünleri almak için çeşitli indirimlerden, kampanyalardan ve fırsatlardan faydalanmayı tercih edebilirsiniz. Peki sıklıkla duyduğunuz ve alışverişin en gözde terimlerinden biri olan Black Friday ile ilgili neler biliyorsunuz? Black Friday ortaya çıkışı hakkında merak ettiklerinizi ve bu önemli günün detaylarını öğrenmek için beraber geçmişe uzanalım.

Black Friday’in Hikâyesi Nedir?

Black Friday “Kara Cuma” anlamına gelen bir alışveriş terimidir. Günümüzde bu terim “Efsane Cuma”, “Beklenen Cuma”, “Pembe Cuma”, “Süper Cuma” gibi isimlerle de ifade edilmektedir. Global hale gelmiş olan bu önemli gün aslında pek çoğumuz için kaçırılmaz fırsatları içerir. Dünyanın pek çok yerinde görebileceğiniz bu fırsat günlerinde ekonominin canlanması ve hareket kazanması amaçlanır. Black Friday hikayesi ise 1960’lı senelere dayanır.

Aslına bakılırsa Kara Cuma ABD’de kasım ayının son perşembesini takip eden cumayı ifade eder. Bilindiği üzere kasımın dördüncü perşembesi Şükran Günü olarak kutlanır. 1952 senesinden beri de Noel alışveriş sezonu cuma günü başlar. O yıllarda Noel alışverişi için dükkanlar normalde daha erken saatlerde açılır ve hava karardıktan sonra kapanır. Alışveriş caddelerinde hem insan hem de araç trafiği yoğunluğu mevcuttur. Bu durum yaşamı olumsuz etkilediği için Kara Cuma ifadesi ortaya çıkar.

60 yılı aşkın Black Friday tarihi ele alındığı zaman görüyoruz ki o dönemden bu döneme kadar Black Friday adı altında pek çok indirim ve kampanyalar düzenlenmiştir. 1980’li senelerde yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’nin belli başlı bölgelerinde uygulanan indirimler 2000’li yıllara gelindiğinde küresel boyut kazanmıştır. Hatta 2011 senesinden itibaren mağazalar gece 00.00’da açılmaya başlamış ve indirimlerden halkın yararlanması sağlanmıştır.

 

 

Black Friday Nasıl Ortaya Çıktı? Ne Zaman?Black Friday’ı Nasıl Değerlendirmeli?

Black Friday nasıl ortaya çıktı sorusunun cevabını verdik. Şimdi de bu indirim ve fırsat dolu günü nasıl değerlendirebileceğinizle ilgili birtakım ipuçları paylaşacağız. Alışverişi ve indirimleri seviyorsanız zaten Kara Cuma gibi bir günü kesinlikle doğru bir şekilde değerlendirmeniz gerekir. Kara Cuma kültürünün diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de yaygın hale gelmesi sayesinde istediğiniz ürünü daha uygun fiyata satın alabilmeniz mümkün hale gelecektir.

Öncelikle reel mağazalardan alışveriş yapmayı seviyorsanız çok erken kalkmanız ve mağazanın açılış saatine kadar orada olmanız gerekir. Aksi takdirde büyük bir insan seliyle karşı karşıya kalabilir, istediğin ürünleri temin edemeyebilirsiniz. Black Friday gibi oldukça fazla indirim yapılan günlerde mağazalar tıklım tıklım dolu olacaktır. Bu bakımdan elinizi çabuk tutarak arzu ettiğiniz ürünleri daha kolay bir şekilde alabilirsiniz.

Mümkün olduğunca pratik davranmak adına “Black Friday hangi gün?” sorusunun cevabını öğrenmeniz de size yardımcı olacaktır. Çünkü bu indirim gününü yakalamak için tetikte kalmanız gerekir. Kara Cuma’nın hangi gün olduğunu öğrendikten sonra eğer Gülaylar’dan alışveriş yapacaksanız beğendiğiniz ürünleri favorilerinize ekleyebilirsiniz. Black Friday indirimleri başladığı andan itibaren hızlıca favorilediğiniz ürünleri çok daha uygun fiyata Gülaylar aracılığıyla temin edebilirsiniz.

Black Friday Ne Zaman?

Kara Cuma’nın her kasım ayının son cuması olduğunu belirtmekte fayda var. Yani Şükran Günü’nden sonra gelen ilk cuma Kara Cuma’dır. Bu bilgiye göre bu yıl Black Friday ne zaman sorusunun cevabı 24 Kasım 2023 Cuma günüdür. Kara Cuma’da özellikle kıyafetler ve çeşitli aksesuar ürünlerinde şok edici indirimler uygulanır. Bu indirimlerden faydalanmak için siz de Gülaylar’dan beğendiğiniz bileklik, kolye veya yüzük gibi ürünleri Black Friday gününde temin edebilirsiniz.

 

Close İcon

Sepetim

Ücretsiz Sigortalı Gönderim !

Toplam Tutar

0

Toplam İndirim Tutarı

0

Ürün İndirimi

0

Kargo

Ücretsiz

Ödenecek Tutar

0

SEPETE GİT

E-Bültenlerimize kayıt olun, yenilikleri ve fırsatları önce siz keşfedin!