Karat Ne Demek?

Eski zamanlardan bu yana kadınların severek kullandığı değerli mücevherler arasında pırlanta takılar yer alıyor. Pırlantalar; kolyeler, küpeler ve bilekliklerle de sıklıkla kombinleniyor. Pırlantada bulunan parlaklık ve eşsiz ışıltı, dikkatleri her zaman üzerine topluyor.

Pırlantanın, pek çok kişinin mücevher koleksiyonunun olmazsa olmazlarından biri olduğunu söylemek mümkün. Pırlantanın değerli olmasının da elbette bazı önemli kriterleri bulunuyor. Bunlardan birisi de pırlantanın kaç karat olduğuyla alakalı. Bu yüzden de pek çok kişi “karat nedir?” şeklindeki sorulara net cevap aramakta.

Karat ne demek?” diye düşünüyorsanız, pırlantanın ağırlık ölçüsü olduğunu aktarmak mümkün. Pırlantanın kalite kontrolü açısından da önemli bir yere sahip olan karat, çeşitli kriterlere göre değişiklik gösterebiliyor. Elmasın kesim işleminin tamamlanmasının ardından ortaya değerli taşlar çıkıyor. Söz konusu taşların değeri de karat büyüklüğüne göre hesaplanıyor. Pırlantaların maddi değeri de buna göre belirlenirken karat büyük bir role sahip. Ayrıca karat ile ağırlığın birbirine karıştırılmaması gerekmekte. Çünkü ağırlığın büyüklüğü, boyutunun da büyük olduğu anlamına gelmiyor.

Karat Ne Demek?

Karatın Tarihçesi Nedir?

Elmas karat nedir?” şeklinde pek çok soru sorulurken, karatın tarihçesi hakkında detaylı bilgi edinmek oldukça önemli. Karat ağırlığının hesaplanması için önceden keçiboynuzu tohumlarının kullanıldığı bilinmektedir. Tarihin ilk mücevher tüccarlarının dengeli terazilere tek biçimli tohumları koyup, bu şekilde ölçüm yaptıkları söylenmektedir. Değerli taşları keçiboynuzu tohumuyla ölçüp, değerlerinin ne olduğu hakkında bilgi sahibi olmuşlardır. O dönemin şartları göz önünde bulundurduğu zaman, keçiboynuzu tohumu ile değerli taşın eş değer olduğuna inanılmıştır. Ancak zamanla daha kesin sonuç veren ölçüm teknikleri kullanılmış ve bu şekilde değer biçiyor olmanın yanlış olduğu fark edilmiştir.

Karat, 1500 senesinden önce de tüccarlar tarafından kullanılmıştır. Altının ölçümü için kullanılırken, zamanla her ülke kendi yöntemini geliştirmiştir. Böylelikle, daha doğru ölçüm sonuçları elde edilmiştir. Karatın ilk kabulü, 1871 yılında Paris Kuyumcular Sendikası Odası tarafından gerçekleştirilmiştir. O dönemde 205 mg karat kabul edilmiştir.

1877 yılında elmasların ve değeri taşların tartılmasında uluslararası karat standart olarak görülmüştür. 1907 yılında 200 mg ağırlık olan metrik karat onay almıştır. Yani aslında karatın ağırlığı 20. yy başlarında 200 mg olarak kabul edilmiştir. Diğer yandan karatın tarihçesiyle ilgili bir araştırma yaptığınız vakit “iki dirhem bir çekirdek” deyimiyle karşılaşırsınız. Çünkü keçiboynuzu çekirdeğinin dört tanesi bir dirhem etmektedir. Bu da karat ağırlığının açıklanması amacıyla kullanılmıştır. O dönemlerde kullanılan bu söz, ilerleyen zamanlarda farklı anlamlara bürünmüştür.  

Mücevherlerde Karat Neden Önemlidir?

Hemen her kadının büyük bir hayranlık duyduğu mücevherler arasında yüzükler de yer alıyor. Yüzüklerse eskilerde olduğu gibi şimdiki zamanda da evlilik teklifiyle özdeşleşmiş durumda. Bu denli kıymetli ve özel olan tektaşların arasında da elbette ki karat devreye giriyor. Karat aslında bir ağırlık ölçüsü anlamına geliyor ve pırlantanın görsel boyutunun ifade edilmesi amacıyla kullanılıyor. Yani bir elmasın büyüklüğü değil, ağırlığı karat ile ölçülmektedir. Pırlantanın kesimlerine göre karat değerinin belirlenmesi de mümkün. Kullanılan her kesimin kendine has bir karat ağırlığı da mevcut.

Karşınıza çıkacak olan ideal karat aralığı ise kişiye göre değişiklik gösterir. Bir kişinin nasıl ve ne kadar değerli bir mücevher istediği tam da bu noktada devreye girer. Karat değerinin belirlenmesi sırasında bütçenizi, parmağınızın ölçüsünü ve özellikle istenilen yüzük modelini göz önünde bulundurmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Son zamanlarda en çok tercih eden pırlantalar yuvarlak kesim pırlanta olarak görülmektedir. En az 0.01 karatlık olan yüzüklerin olduğu bilinmektedir. Dönemin standartları içerisinde en çok kullanılmakta olan karat değeri de 0.50 olarak görülmektedir. Bu sayede yüzük seçimlerinizi yaparken hem bütçenize uyum sağlayacak hem de kullanışlı olan bir ölçü tercih etmiş olursunuz. Beklentilerinize denk, ekonomik bir tercihle uzun yıllar boyunca ışıltısını koruyacak bir pırlantaya sahip olabilirsiniz.

Karat Ne Demek?

1 Karat Kaç Gramdır?

Eski zamanlarda olduğu gibi şimdilerde de evlilik teklifinin olmazsa olmazlarından birisi tektaş pırlanta yüzüklerdir. Pırlantanın kıymetli olması, bu özel günü daha da unutulmaz kılacaktır. Ek olarak pırlantanın karat değeri, parıltısı bu değerli anıyı daha da parlatacak niteliktedir. Bu yüzden de sıklıkla “1 karat kaç gram?” şeklinde sorular sorulmaya devam edilmektedir. Bir pırlantanın kıymetinin belirlenmesinde rol oynayan karat, pırlanta için önemli bir husustur.

1 karat pırlantanın ortalama ağırlığı 200 mg olarak geçmektedir. Yani ortalama olarak 0.2 grama denk olan 1 karat pırlanta değerini yansıtmaktadır. Mücevherler söz konusu olduğu zaman değerli taşların ölçümünde karat kullanılmaktadır. Bundan ötürü de pek çok kişi “kaç karat pırlanta iyidir?” şeklinde sorular sormaktadır. Ancak bu soruya net bir cevap verebilmek için pırlantanın ağırlığı, şekli gibi detayların da bilindiğinden emin olmak gerekmektedir.

Güncel olarak değişiklik gösterse de bütçeye uygun bir pırlanta alabilmek için özellikle 4C kuralına dikkat etmek gerekmektedir. Bu sayede hem bütçenizi koruma altına alacak hem de beklentilerinize hitap edecek bir pırlanta takı seçmiş olabilirsiniz.

Close İcon

Sepetim

Ücretsiz Sigortalı Gönderim !

Toplam Tutar

0

Toplam İndirim Tutarı

0

Ürün İndirimi

0

Kargo

Ücretsiz

Ödenecek Tutar

0

SEPETE GİT

E-Bültenlerimize kayıt olun, yenilikleri ve fırsatları önce siz keşfedin!